Mgr. Lucia Poljaková

Mgr. Vladimír Sedmohradský

OPATRENIA VO FINANČNEJ OBLASTI 

Zákonom č. 67/2020 Z.z. bolo prijatých množstvo opatrení na obdobie pandémie, pričom týmito opatreniami bolo de facto novelizovaných množstvo predpisov, vrátane Daňového poriadku, Zákona o dani z príjmov a Zákona o dani z pridanej hodnoty. Zákon nadobudol účinnosť od soboty 04.04.2020. Nižšie uvedené opatrenia sa uplatňujú počas obdobia od 12.03.2020, kedy bol vládou SR vyhlásená tzv. „mimoriadna situácia“. 

OPATRENIA V OBLASTI SPRÁVY DANÍ A ÚČTOVNÍCTVA 

SPRÁVNE DELIKTY A SANKCIE 

OPATRENIA V OBLASTI DANE Z MOTOROVÝCH VOZIDIEL 

OPATRENIA V OBLASTI SPRÁVNYCH POPLATKOV 

OPATRENIA V OBLASTI DANE Z PRÍJMOV 

POUKÁZANIE A POUŽITIE PODIELU ZAPLATENEJ DANE Z PRÍJMOV 

HLÁSENIE, ROČNÉ ZÚČTOVANIE A ROZPOČTOVÉ PRAVIDLÁ 

FINANČNÁ POMOC NA PODPORU UDRŽANIA PREVÁDZKY V MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKOCH 

Ministerstvo financií môže poskytnúť finančnú pomoc malým a stredným podnikom (t.j. spoločnostiam s max. 250 zamestnancami a (1) ročným obratom max. 50 mil. EUR alebo (2) celkovou ročnou súvahou max. 43 mil. EUR) („malý zamestnávateľ“) vo forme:

Záruku možno poskytnúť len vtedy, ak ku dňu podpisu zmluvy o úvere:

  1. nejde o malého zamestnávateľa, ktorý je osobou, ktorá má na sprostredkovanie zamestnania za úhradu oprávnenie vydané podľa osobitného predpisu alebo agentúrou dočasného zamestnávania, 
  2. neeviduje voči malému zamestnávateľovi nedoplatok voči Sociálnej poisťovni a zdravotnej poisťovni, c) nebolo voči malému zamestnávateľovi začaté konkurzné konanie alebo reštrukturalizácia, a d) malý zamestnávateľ spĺňa ďalšie podmienky určené bankou.

Ak Ministerstvo financií splní záväzok zo záruky, tak zamestnávateľ je povinný splatiť Ministerstvu financií pohľadávku z realizovanej záruky aj spolu so stanoveným úrokom. 

Úhrada úroku z úveru poskytnutého bankou - forma finančnej pomoci pre malých a stredných podnikateľov tým, že časť úrokov z úveru poskytnutého Exportno- importnou bankou alebo Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou bude uhradená zo štátneho rozpočtu. 

  1. v období určenom v zmluve o úvere udrží určenú úroveň zamestnanosti, a 
  2. na konci obdobia určenom v zmluve nebude mať nedoplatky voči Sociálnej a zdravotnej poisťovni. 

OPATRENIA TÝKAJÚCE SA PORUŠENIA FINANČNEJ DISCIPLÍNY

Počas obdobia pandémie sa konania o uložení odvodu, penále a pokuty za porušenie finančnej disciplíny, ktoré začali pred obdobím pandémie, prerušujú. 

OPATRENIA V OBLASTI PRACOVNÉHO PRÁVA 

Zákonom č. 66/2020 Z.z. bol taktiež novelizovaný Zákonník práce. Novela nadobudla účinnosť rovnako v sobotu 04.04.2020. 

Všetky zmeny v ZP sú prechodnými ustanoveniami, a vzťahujú sa výlučne na čas trvania krízovej situácie (pod ktorou zákon rozumie mimoriadnu situáciu, núdzový stav alebo výnimočný stav) a dva mesiace po jej skončení. 

OPATRENIA ZAMERANÉ NA UDRŽANIE PRACOVNÝCH MIEST 

Uznesením vlády č. 178 zo dňa 31.03.2020 bol schválený program štátu zameraný na udržanie pracovných miest v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu, pričom zaviedol dva základné druhy príspevkov poskytovaných zamestnávateľom od štátu podľa toho, či ide o zamestnávateľa, ktorý musel na základe Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR uzatvoriť prevádzku alebo ide o zamestnávateľa, ktorému vzhľadom na vzniknutú situáciu podstatne poklesli tržby. Program je zameraný na podporu udržania pracovných miest tých zamestnancov, ktorým zamestnávateľ nemôže prideľovať prácu z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa v zmysle §142 Zákonníka práce. Program bol následne vyhlásený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny dňa 06.04.2020 v nasledovnom rozsahu: 

 1.     Príspevok pre zamestnávateľov, ktorí v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu na základe Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR uzatvorili prevádzky. 

  2.   Podpora zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb, ktorým v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu poklesli tržby. O príspevok na udržanie pracovného miesta môže požiadať:

          ≥ 20 % | 90 EUR | 180 EUR 

          ≥ 40 % | 150 EUR | 300 EUR 

          ≥ 60 % | 210 EUR | 420 EUR 

          ≥ 80 % | 270 EUR | 540 EUR 


VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE OHĽADOM POSKYTOVANIA PRÍSPEVKOV: 

  1. vyplatiť zamestnancovi náhradu mzdy vo výške 80 % jeho priemerného zárobku, 
  2. záväzok, že dva mesiace po mesiaci, za ktorý žiada príspevok, neskončí pracovný pomer, resp. neurobí právny úkon, ktorým by skončil pracovný pomer so zamestnancom/cami výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) a b) Zákonníka práce, 
  3. predložiť údaj o stave zamestnancov k 31.3.2020, 
  4. že k 31.12.2019 nebol podnikom v ťažkostiach (vzťahuje sa aj na SZČO). V zmysle Nariadenia Komisie EÚ je podnik v ťažkostiach najmä vtedy, ak v dôsledku akumulovaných strát došlo k zániku viac ako polovice jeho upísaného základného imania alebo ak je podnik predmetom kolektívneho konkurzného konania. 

OPATRENIA V OBLASTI BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVIA 

OPATRENIA V OBLASTI BOZP 

Rovnakým zákonom č. 66/2020 Z.z. bol navyše novelizovaný aj zákon č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Počas trvania krízovej situácie a do jedného mesiaca od jej skončenia sa uplatňujú nasledovné zmeny (všetky povinnosti musia byť splnené do jedného mesiaca odo dňa odvolania krízovej situácie). 

OPATRENIA V OBLASTI OCHRANY ZDRAVIA PRI PRÁCI 

Zákonom č. 68/2020 Z.z. bol taktiež novelizovaný zákon č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela nadobudla účinnosť v pondelok 06.04.2020. Podľa tejto novely v čase krízovej situácie platia nasledovné zmeny: 

OPATRENIA PRE ODVÁDZATEĽOV POISTNÉHO 

Zákonom č. 69/2020 Z.z. bol novelizovaný Zákon o sociálnom poistení, ktorým sa zavádzajú viaceré opatrenia ohľadom platenia odvodov povinnými osobami. Novela nadobudla účinnosť v pondelok 06.04.2020. 

ĎALŠIE NAVRHOVANÉ OPATRENIA, KTORÉ DOPOSIAĽ NEBOLI SCHVÁLENÉ